Anti a garázsban

Hübrisz Antal a garázsában ül, büszkén nézegeti a számítógépét.

Az ő álma, az ő ötlete, az ő startup üzlete.

Az ötlete, amely az IT-világot fogja gyökeresen megváltoztatni. De valami mégsem stimmel. Itt ül a garázsában, aminek épp most fejezték be az átalakítását, hogy iroda lehessen belőle. Van hely a legjobb barátainak – egyben üzlettársainak is -, akiknek hűsége megkérdőjelezhetetlen, és van hely az új asszisztensnek/ügyfélszolgálatosnak/irodavezetőnek/marketingesnek is. Bővülnek, nőnek, hiszen ez a kulcsa egy sikeres startupnak.

Anti nem tudja, de az elmúlt időszakban rengeteg hibát követett el. Az ötlete ugyan tényleg nagyszerű volt, csak a megvalósítást baltázta el. Hiányzott a piaci ismerete, a célközönség megértése, a megfelelő csapat felállítása. Hiányzott neki a lépések megfontolása és a tervezés. Ha legalább a maga köré gyűjtött csapatot meghallgatta volna…

Nem értette, hogy miért nem csapnak le egyből az ő nagyszerű ötletére, pedig a munkája során neki mennyit segített volna! Amint lesz megrendelő, le is szerződik pár fejlesztővel, és neki is állnak a termék előállításának. Ő nem pazarol, addig nem fogja a drága fejlesztőket fizetni, amíg nincs rájuk szükség!

A lelkesedése megvan, sőt a barátai is hisznek benne, hogy tényleg egy óriási dilemmát fognak megoldani a fejlesztésükkel, dehát ők nemigen tudnak érdemben hozzászólni a céghez.

Semmivel sem tud odaállni a célközönség elé. Mije van tulajdonképpen? Van egy ötlete, elhatározása, és néhány segítője, aki az adminisztrációt csinálja neki ingyen. Üzleti terve, számai, piackutatása, költségelemzése, vagy akár projektterve a megvalósításhoz az viszont nincs. Nem is kell neki. Minden a fejében van.

Szerintetek nem mondták neki a barátai, hogy vonjon be szakembereket? Nem jöttek példákkal, hogy más cégek hogyan csinálják? Dehogynem. De Anti ötlete tökéletes volt, évekig dolgozott a témában, kinek lenne nagyobb tapasztalata, mint neki? Hát nála jobban senki sem tudhatja, hogy mire van szüksége a cég beindításához!

Mindezek a hibák együtt végzetesnek lehetnek. Antalunk most itt ül a garázsában az ötlete mellett, amely hosszú hónapok óta parkol a régi Roverje mellett. A lehetőség lassan elszalad mellette, az ötletét előbb-utóbb mások is felismerik, ő pedig elveszíti a momentumot.

Mit kéne másképp tennie, hogy az ötletből végre valóság legyen?

Először is el kéne engednie a hübriszt, ezt az elvakult magabiztosságot, és meghallania másokat. Persze ott vannak a mocskos anyagiak is – dehogy költene ő most szakemberekre, és méginkább fizetett alkalmazottakra! Így sem elég a pénze a megvalósításra! Oké, értjük, és pontosan tudjuk, hogy milyen nehéz elindulni.

Ha még ráér az ötletével, akkor olvasson, tanuljon, járjon oktatásokra, értse meg, hogy mi kell egy vállalkozás beindításához. Csinálhat piackutatást egyedül is, toborozhat, marketingelhet, belekezdhet a sales tevékenységekbe. Csak ezzel megint hosszú hónapok fognak eltelni, amikor nem a termékfejlesztésre koncentrál.

És az bizony az egyetlen olyan feladat, amit más nem tud megcsinálni helyette. Az az ő fejében van, az az ő különlegessége, az a hatalmas kincs, amivel tényleg tömegek életét változtathatja meg. És a sajátját is, mert végre főállásban azt csinálhatná, amit szeret.

Szóval kedves Hübrisz Anti, kérjük, légy nyitott, rakd össze a szakmai csapatodat, amiben mindenki a te ötleted megvalósulásáért fog dolgozni!