Amikor Occam felvágná …

Az Ockham borotvája egy filozófiai elv, amely szerint ha több magyarázat közül választhatunk, akkor az egyszerűbb magyarázatot kell előnyben részesíteni. Az elv az üzleti életben is alkalmazható, különösen a startupoknál, akiknek az egyszerűség és hatékonyság kulcsfontosságúak a siker érdekében.
Az elv nem csak a magyarázatokra, de szinte bármire alkalmazható, ahogy például a Skunk Works is tette a saját KISS (Keep It Simple Stupid) alapelvében. A fölösleges dolgokat kerüljük el.

Egyszerűsítsük a termékünket!

A startupoknak érdemes az Ockham borotvája alapján elgondolkodniuk, hogy hogyan tudnák egyszerűsíteni a terméküket vagy szolgáltatásukat. Ha az egyszerűbb megoldás hatékonyabb, akkor nem érdemes bonyolítani a dolgokat. Az egyszerűség nem csak a felhasználóknak, hanem a cégnek is előnyös lehet, hiszen kevesebb költséggel járhat, és jobb eredményeket hozhat.

Halmozhatjuk a funkciókat, de valószínűleg a piac úgyis egy adott képességre fog rámozdulni és amúgy sem hiszünk már a mindenre IS jó csodaszerekben.

És akkor térjünk kicsit rá a folyamatokra, mert ugye a folyamatoptimalizálás nem véletlen visszatérő szófordulat itt, a mi csapatunknál sem. Sok startup hajlamos arra, hogy bonyolult megoldásokat keresve próbálja megoldani a problémákat, vagy a kezdeti, egyszerű folyamatokat bonyolítsa az idő előrehaladtával a végtelenségig. Azonban az Ockham borotvája alapján az egyszerűbb megoldás lehet a hatékonyabb. Nem szabad összetéveszteni a bonyolultságot a hatékonysággal. Az egyszerűbb megoldások gyakran hatékonyabbak lehetnek, és több időt és pénzt spórolhatnak. Az idő pénz, barátom!