You are currently viewing Maslow-piramis harmadik szint

Maslow-piramis harmadik szint

A Maslow-piramis harmadik szintje a szeretet és a társadalmi kapcsolatok szükségleteit jelenti.

Az embereknek szükségük van arra, hogy kötődjenek másokhoz, értékes kapcsolatokat építsenek ki és elfogadást kapjanak a közösségtől.

Ahogy az ember, úgy a vállalkozásoknál is eljön az a szakasz, amennyiben sikerül túlélniük az első időket, hogy elkezdik a világ felé nyitni a szemüket. Ideje kiépíteni és megszilárdítani a kapcsolataikat, de persze az előző szintekről sem szabad megfeledkezni, mert még mindig csak stabil alapokra tudunk sikeresen építkezni. Ez az a szint, amit igen sok vállalkozó, vezetőség magasabb prioritásként kezel, mint ahogy szabadna. Márkahűséget próbál kiépíteni egy olyan időben, amikor még nem is létezik stabil termék, arculat, ügyfélbázist bővítenek, pedig nem tudják őket megfelelően kiszolgálni. A semmire próbálnak “hájpot” kelteni, minden pénzüket marketingre költik.

Persze lehet ezt jól is csinálni. Ha az alapvető szükségleteink már adottak és biztonságban is érezhetjük magunkat, akkor bátran költhetjük gyarapodó tartalékjaink egy részét marketing stratégiára és kommunikációs tervek kidolgozására, hogy növeljük az ügyfélbázist és az érdeklődést. Ezen felül fontos a már meglévő ügyfelekkel való kapcsolattartás és az ügyfélszolgálat fejlesztése is, hogy a kliensek lojálisak maradjanak márkánk iránt.

Manapság egyre elterjedtebb és bevett módszer a különböző közösségi oldalak által nyújtott megjelenési lehetőség igénybevétele, mert ezek megfelelő megválasztásával és használatával nem csak gyorsan elérhetünk a célközösséghez, de megismerhetjük az emberek véleményét, igényeit. Ezáltal pillanatok alatt tudunk reagálni a változásokra, trendekre, az emberek pedig érezni fogják, hogy fontosak a számunkra, meghallgatjuk a véleményüket.

Ha képesek vagyunk jó, kétirányú csatornákat kiépíteni, akkor az ügyfelek hűségesebbek lesznek és szívesebben, többet költenek majd ránk. Megfelelő értékesítési, kommunikáció és marketing stratégiát kidolgozni nagyon nehéz egy túltelített, folyamatosan változó piacon, ráadásul tényleg jó szakembert nagyon nehéz találni, ráadásul csak az is könnyen milliós tétel lehet, hogy felmérjük, egyáltalán milyen csatornákon tudjuk megszólítani a “mieinket”. Egy jól vagy rosszul megválasztott stratégia között több százszoros, ha nem ezerszeres különbség is lehet