You are currently viewing Az aranykalitka

Az aranykalitka

Évekkel ezelőtt, amikor belekezdtem a szabadúszó életbe, volt egy beszélgetésem egyik későbbi főnökömmel, akit egyébként egyik mentoromnak tekintek, hogy mi is az, amire vágyom. Sokat beszélgettünk a különböző vállalkozási és alkalmazási formákról, ekkor került szóba az aranykalitka fogalma, és hogy őszinte legyek, azóta is sokat motoszkál a fejemben.

Sokaknak lehet vágyálom egy olyan munkahely, ahol kiemelkedő a fizetés és a körülmények is elviselhetőek, csak napi párszor járnak a nyakadra, hogy hogyan is állsz a munkával, ritkán hibáztatnak olyanért, ami nem is a te hibád, a túlóra nem elviselhetetlenül sok és csak pár hétvégéd megy el, a legtöbbször pedig azt is lecsúsztathatod, a kollégák nagyobbik része pedig jófej, ráadásul évente kétszer van bértárgyalás.

Persze vannak olyanok, akik jól érzik magukat egy kalitkában, hiszen az biztonságos, belátható, kiszámítható, nem történik és nem változik semmi. A probléma pont itt kezdődik sokaknak. Ha bármit is szeretnél elérni, ami eddig nem volt adott, többre, másra vágysz, akkor ki kell repülnöd a kalitkából. Sokan fiatalon beülnek a maguk kis kalitkájába, ahol jó az idő, adnak magokat és friss vizet, de az élet rendje, hogy idő közben rájövünk, másban sokkal jobbak vagyunk, mást szívesebben csinálnánk, szeretnénk fentebb lépni a ranglétrán, vagy a család miatt már nem férnek bele azok, amik előtte. A kalitka ilyenkor kezd el szorítani, még ha szépen is csillog, mert bizony a keretek fixek. Megvárni, hogy kihalásos alapon érj oda, ahol lenni szeretnél egy kínszenvedés, mert nem várnál 10 évet, hogy csinálhasd, amit már most is lazán tudnál? Hirtelen periférián vagy, csak mert van egy kisgyerek, akivel foglalkozni kell? Van egy csomó olyan folyamat, ami több évtizedes maradvány, minden háromszor annyi időt vesz miatta igénybe, de már úgy betokozódott, hogy senki sem hajlandó vagy tud rajta változtatni, akinek pedig hatalmában lenne, az olyan magasan ül, hogy nem is látja a problémát, a te hangod pedig sosem fog olyan magasra érni? Nem vagy egyedül, ezek az apróságok pedig hosszú távon sokakat felőrölnek, viszont lépni sokan nem mernek vagy akarnak, hiszen azért mégis csak aranyból van az a kalitka.

Mindenkinek más miatt fog egy idő után szorítani a kalitka, felesleges is lenne végigmenni az okokon és ítélkezni, hogy kinek mi a fontos, mi a fájdalom. Egy idő után nem fogjuk tudni élvezni a jó dolgokat sem. A Deloitte felmérése szerint a munkavállalók 91%-a szerint a stressz negatívan érinti a munkavégzésüket, 77%-a pedig tapasztalta már a burnoutot, ezek a számok pedig egyre csak növekednek. Ez a téma lehet egy egész sorozatot is megérdemelne, sőt, teljesen biztosan mind fogunk a témában írni, szóval nem is koptatnám ezért tovább a billentyűket most, pedig elhihetitek, van személyes történetem, nem is kevés.

Persze a megoldás sokszor könnyebb, mint gondolnánk, sok módon lehet biztonságosan szabadulni az arany rácsok mögül.

Ha nem akarunk azért annyira szabadulni, csak már beazonosítottuk, hogy mire is van tényleg szükségünk, akkor ahogy szoktam mondani, lólépésben kell váltani. Sokszor, ha átlépünk más céghez, két lépést is tudunk előre ugrani. Ez Magyarországon csak mostanában kezd elterjedni, nálunk sokszor a mai napig onnan mennek az emberek nyugdíjba, ahol elkezdtek dolgozni, de legalább 10-15 évet eltöltenek egy helyen. Külföldön már teljesen bevett, hogy 2 évnél többet nem nagyon tölt valaki egy helyen és ezt a cégek is támogatják. Az új emberek új tudást, új lelkesedést hoznak, ha a régiektől pedig jó hangulatban válnak el, akkor ő jó hírüket viszi és később, sok tapasztalattal kibélelve lehet vissza is tér. A modern kor csodája pedig, hogy állásokra jelentkezni könnyen lehet online is, miközben a vécén ülünk vagy lefekvés előtt, a fész pörgetése helyett kiküldjük a jelentkezésünk 10-15 helyre egy pillanat alatt.

Persze így is csak az egyik kalitkát cseréljük a másikra, van akinek ennél azért több kell. Az ilyen, renitens egyének kezdjenek el vállalkozni, de hirtelen! Sok dolgot lehet a főállás biztonsága mögül is az elején, aztán részmunkaidőben végezve, így még mindig lesz egy biztos bevételi forrásunk.

Ne felejtsük el felmérni a piacot, a lehetőségeinket, a szükséges kompetenciákat, hogy minden tervünket megvalósíthassuk. Legtöbbünknek van egy remek ötlete, de hogy egy egyszemélyes, fejlődő vállalkozás legyünk, a modern időkben szinte lehetetlen. Tudnunk kell ezer dolgot, nem csak az ötletünket papírra vetni. Tudjuk, hogy mennyiért tudnánk a termékünket értékesíteni? Pontosan kinek is akarjuk eladni? Ők biztosan meg akarják majd venni? Egészen pontosan erre van szükségük? Mit nyújt a konkurencia? Miben tudunk mi többet? Hogy érjük el a vevőket? Mennyire könnyen fognak minket másolni? Mi is a pontos folyamat, amíg a semmiből elérünk oda, hogy a termék a felhasználó kezébe kerül? Mik a céljaink? Mi az erősségünk? Mi a gyengeségünk? Vagyunk elegen ahhoz, hogy mindent lefedjünk? És ez csak a kérdések egy töredéke, amire tudnunk kell jól felelni, hogy esélyünk legyen. A ManCoo-nál úgy voltunk ezzel, hogy minden kérdésre egy ember úgyse tudhatja a jó választ, ezért is álltunk össze, hogy bárkinek segíteni tudjunk az első lépésektől.

Egy vállalkozás felépítése és felfuttatása nem egyszerű, de csak hazánkban 1 821 101 vállalkozás van a cikk írásakor fellelhető legfrissebb KSH adatok szerint, ebből 517 833 társas vállalkozás, a többi pedig egyéni. Ez is mutatja, hogy ez egy nagyon is élhető lét. Ha van egy jó ötleted és tehetséged, ne adj Isten társaid is, akkor már csak a megfelelő tudást kell összeszedned, abban pedig szívesen segítünk.