You are currently viewing Do you CARE? – Vállalati közösségi média etika

Do you CARE? – Vállalati közösségi média etika

A közösségi média használata szinte megkerülhetetlen egy vállalat életében. Egyre és egyre újabb csatornák és módszerek jönnek fel arra, hogy üzletünket, termékeinket, szervezeti identitásunkat megmutassuk, és a tudatos márkaépítésnél vagy egy jól felépített marketing stratégia esetében el sem kerülhetjük a közösségi posztokat.

A közösségi média vállalati használata etikailag azonban meglehetősen gyengén szabályozott, rengeteg a határozatlan határvonala és homályos területe, jó gyakorlatokat pedig szinte lehetetlenség találni.

Az elmúlt bő egy- másfél évben számtalan barátunk, kollégánk és mentoráltunk említette meg így vagy úgy, hogy bizonytalan abban, milyen közösségi média jelenlétet vár el a munkáltatója tőle. Néhányan azonban ennél is nehezebb helyzetben vannak, hiszen vannak olyan munkáltatók, akik kifejezetten nyomást gyakorolnak a dolgozóikra (direkt vagy indirekt módon), hogy használják a közösségi profiljaikat munkaügyben. Ez lehet valamilyen vállalati poszt tovább osztása az elért eredményekről, különböző ügyfél panaszok/kérdések megválaszolása, vagy egyszerűen a vállalat hivatalos profiljának, csoportjainak követése annak érdekében, hogy ne maradjon le a munkahelye belső információiról.

A mi vállalkozásunkban van erre egy egyszerű szabály: semelyik kolléga nem köteles regisztrálnia a közösségi platformokra, bekövetnie bármilyen vállalati oldalt, vagy saját profiljával üzleti aktivitásokat végrehajtania.

A dolgozók közösségi profiljai a sajátjuk, és a szabadidejük eltöltésének eszközei kell, hogy legyenek, nem pedig munkaeszközök!

Hogyan kéne cselekednie egy felelős munkáltatónak, hogy a dolgozók közösségi média jelenlétét etikusan kezelje? Mi azt javasoljuk, hogy kövesse a CARE lépéseket.

Clarification – azaz tisztázás. A vállalat használjon hivatalos profilokat a közösségi oldalakon. Ezeket ismertesse meg munkavállalóival és pontosan magyarázza el, hogy melyiket mire használja.

Agree – közös megegyezés. Olyan típus vagy, aki szeret a kedvenc munkahelyi pillanatairól posztolni? Habár ez számodra nem okoz gondot, nem biztos, hogy a kollégáid is szívesen mutatkoznak a képeken, videókon. Ne erőltesd rájuk, hogy pózoljanak veled a képeken, kommenteljenek, osszanak meg valamit, és ne is jelöld be őket az engedélyük nélkül. Csak kérdezd meg, hogy szeretnének-e csatlakozni hozzád egy kép erejéig, vagy inkább a telefonod túloldalán állva lőnék le rólad a tökéletes fotót.

Roles – feladatkörök. Ha a vállalat úgy találja, hogy néhány dolgozójának szükséges a Facebookot, Twittert, Linkedint, vagy bármelyik másik platformot figyelnie az ügyfelek kérdéseinek megválaszolása miatt, akkor ez a feladat legyen a munkaköri leírásuk része. A vállalatnak legyen egy hivatalos profilja, amit a kollégák használhatnak, és sose legyenek arra kényszerítve, hogy a saját profiljukat használják. Határozzuk meg, hogy milyen gyakorisággal és milyen időhatárok között kell a közösségi oldalakat figyelniük, és ez legyen a munkaidejük része. Gondoskodjunk a rugalmas munkaidőben dolgozók felé támasztott elvárások tisztázásáról is! A social media figyelést a szokásos törzsmunkaidejükön belül határozzuk meg. Sose várjuk el a kollégáktól, hogy hétvégén vagy munkaszüneti napokon ránézzenek a felületekre (hacsak a vállalat nem működik ezekben az időszakokban is). Légy az a munkáltató, aki tényleg törődik a dolgozói munka-magánélet egyensúlyával!

Eliminate FOMO – kerüld el a kimaradástól való félelmet. Ne gondoljuk, hogy minden kollégának van profilja, és használja a számunkra evidens közösségi oldalakat! Ne osszunk meg olyan információkat ezeken az oldalakon, amiket egyéb hivatalos belső kommunikációs csatornákon nem érnek el.

A közösségi oldalak használata manapság tényleg alapvetőnek számít, és egy vállalat rendkívül sokat profitálhat a rendszeres aktivitásból. Ideális, ha vannak dedikált kollégák a posztok megírására, kampányok indítására, a stabil média jelenlét biztosítására. A gondoskodó munkáltató azonban nem kényszerít és nem gyakorol nyomást azokra, akik nem szeretnék kivenni a részüket az ilyen jellegű aktivitásokból.

A fenti metódus rendkívül egyszerűen követhető és észben tartható a people management keretein belül.

Mivel a világ rohamléptekben változik, nem meglepő, ha egyik napról a másikra új csatorna használatára lesz szükségünk, de nagyon fontos, hogy erről mindig tisztán kommunikáljunk a kollégáknak. Magyarázzuk el a platform használatának okait és lehetőségeit, és hagyjuk, hogy ők döntsenek a személyes használatról, illetve a vállalat életét támogató aktivitásokról.

Ne feledjük a törődés mindig megtérül, az etikus működés pedig kiváló hatással van a bizalomra, a biztonságérzetre, a motivációra.