You are currently viewing Újgenerációs vállalkozások

Újgenerációs vállalkozások

“A mai gyerekek már tablettel a kezükben születnek…” – mondják a korábbi generáció képviselői szomorú lemondással. Persze, nem minden szempontból jó, hogy a fiatalokat le sem lehet választani az okoseszközeikről, de tény, hogy sokkal ügyesebben, szinte ösztönösen használják őket.

A tudásgazdaság fénysebességgel növekszik, a technológiai újításokra, innovatív megoldásokra pedig érthető módon a fiatalabb generációk fogékonyabbak. Ezért is nyílnak meg számukra folyamatosan újabb és újabb üzleti lehetőségek.

Lássuk, milyen előnyei vannak annak, ha valaki huszonévesen vállalkozásra adja a fejét:

  1. Lendület: egy jó adag energia és lelkesedés megadja a lendületet az ötletek megvalósításához és a biznisz sikerre viteléhez.
  2. Alkalmazkodó képesség: Ahogy már fentebb is utaltam rá, a fiatalabb generációk számára a technológiai újítások természetesek, rendkívül ügyesen ültetik át őket az üzleti életbe, amivel gyors fejlődésre és piaci előnyre tehetnek szert.
  3. Fejlődési igény és képesség: Épp csak nem rég jöttek ki az iskolapadból, és emiatt hajlamosabbak elismerni, ha valamilyen területen még fejlődniük kell. Nemcsak, hogy nem ellenkeznek az üzlet különböző területein szükséges tudások megszerzése miatt, de kifejezetten nyitottak rá.
  4. Online jelenlét: A Z generáció nem csak a technológiát, a digitállis trendeket is könnyebben követi és leköveti. Így könnyen veti meg a lábát az új közösségi média platformokon, és ügyesen adaptálja a legújabb marketing trendeket is. Ez nagymértékben könnyíti a vállalkozás ismertté válását.
  5. Támogatás: A fiatalok vállalkozóvá válását számos hazai és nemzetközi program támogatja. Általában a nagyobb főiskolák, egyetemek is segítenek eligazodni a pályázatok világában, de kellő utánajárással rengeteg pénzügyi és mentorációs programot lehet elérni.   

Az előnyökön és lehetőségeken túl ez a munkavégzési forma tartogat bőven rizikót is.

  1. Kezdőtőke hiánya: Belekezdeni egy vállalkozásba kisebb-nagyobb befektetéseket igényel, a befektetők pedig nem szívesen adnak bizonytalan jövőjű vállalkozásoknak. A megoldás tehát általában a költségek minimalizálása, a mellékállások vállalása és sajnos a nélkülözés is.
  2. Munka-magánélet egyensúly eltolódása: Egy vállalkozás beindítása rengeteg munka, sőt, a korlátozott anyagi lehetőségek miatt, ha nem ismered a lehetőségeidet, még hosszú évekig láthatod annak szükségét, hogy napi 10-14 órákat szánj üzletedben az aktív munkavégzésre.
  3. Hitelesség: Nem csak a befektetők, de más partnerek, sőt az ügyfelek is szkepticizmussal állhatnak ahhoz, hogy egy tapasztalatlan(nak tűnő) vállalkozóval lépjenek üzleti kapcsolatba.
  4. Vezetői tekintély hiánya: Hiába építettek fel egy szervezetet, hiába biztosítanak stabil bevételt, a fiatal cégvezetőkre a kollégáik, beosztottjaik haverként tekinthetnek, így a feladatok, szabályok betartatása nehezebb. A fiatal vezetők előtt kevesebb követendő (vagy elkerülendő) példa áll, ami alapján kialakítják vezetői stílusukat.

Hogyan csináld jól?

Huszonévesen vállalkozóvá, cégvezetővé válni egyszerre lehet könnyű és rendkívül nehéz.

Az első, amit érdemes már a cégalapítás elhatározásakor szem előtt tartani, az a Tudatosság.

  1. Ismerd az előnyeidet, értsd meg, hogyan használhatod őket a sikeres megvalósítás érdekében, és használd is őket minden egyes nap!
  2. Azonosítsd be a gyengeségeidet. Értékeld őket, hogy mennyiben nehezítik az előmeneteledet. Légy kritikus és őszinte magadhoz. Kérdezd meg a környezetedet is, de még jobb, ha keresel magadnak egy mentort, aki ezekben is segít neked.
  3. Ne csináld egyedül! A legtöbb vállalkozás sikeres fenntartásában segít, ha van legalább egy társ. Találj olyat, aki kiegészít téged, támogat, hisz az üzleti ötletedben, és ha kell, kritizál is.
  4. Építs kapcsolathálót. Használd ki a fent említett támogatói programokat, járj eseményekre, lépj be olyan közösségekbe, amik hozzád hasonló vállalkozókat vagy vállalkozó kedvű embereket gyűjtenek. Légy aktív, kérdezz, támogass másokat, alakíts ki olyan barátságokat, amiktől nem (csak) üzleti sikert remélsz.

És még egy tanács: fejleszd magad folyamatosan, de csak ésszel. Gondold át, hogy mire van szükséged neked és a vállalkozásodnak, és ezek közül is priorizáld azokat, amikre fogékony vagy. Nem kell, hogy a céged mindenese legyél. Fókuszálj azokra a képességekre, amikben kiemelkedően jó vagy, a többit pedig bízd szakemberekre. Hidd el, hosszú távon időt és pénzt spórolsz azzal, ha hozzáértő embereket szerződtetsz, ahelyett, hogy hosszú hónapokig 20-30 ezer forintos minitréningeken próbálnál számodra teljesen ismeretlen területeken olyan tudásmorzsákat felcsipkedni, amit évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek szórnak eléd.