Folyamatos igényváltozás projektek alatt

Hübrisz Antal ruganyos léptekkel robogott végig a folyosón. Meg sem állt, miközben ledobta a kabátját a kanapéra és a táskáját is utána hajította, igazi western hősnek érezte magát, amikor a folyosó végén lévő ajtót lazán belökte. Arca energiát, boldogságot és elhatározást sugallt, egy emberét, aki tudja, hogy mit, mikor és hogyan akar! Este sokat töprengett és reggelre támadt is egy hatalmas ötlete, amit azonnal meg kell valósítani, pont úgy, ahogy elképzelte!

Hatan ültek a szobában, ebből négyen egyszerre fordultak felé és néztek végig rajta, az eddig nyugodt arcok pillanat alatt változtak meg, az övének pont az ellekezőjére. A másik két embere csak egy másodpercre pillantott fel, halkan sóhajtottak egyet, végigírták még a mondatot, ahol éppen tartottak majd unottan kibányászták a fülhallgatót a hallójáratukból.

A hat tagú csapat vezetője erőltetett mosollyal nézett fel.
– Igen?
– Nem tudom mivel foglalkoztok, de új scope van, top prioritás!
– Azzal, amit két napja bíztál ránk, hogy azonnal csináljunk meg és mindent dobjunk félre érte – felelte a vezető, Anti szerint roppant tiszteletlenül.
– Azt majd ez után ráértek befejezni – söpörte el egy legyintéssel a problémát Anti, hiszen tudta, ez az ötlet mindent megváltoztat. – Újra kell dolgozni a regisztrációs folyamatunkat, mert ezért nem tudunk új felhasználókat szerezni!
– Öhm – pislogott zavartan a csapatvezető, – Milyenre alakítsuk, mi volt a probléma a régivel és milyennek kellene lennie az újnak?
– Kevesebb kattintás, jobb felhasználói élmény és modern külső! – Válaszolta a vezérigazgató ingerülten. Nem igaz, hogy nem értik.
– De ez hogyan, milyen formában valósuljon meg? Mik voltak a visszajelzések? – A csapatvezető teljesen rezignált arccal kérdezgetett, mint ha ő jobban tudná…
– A felhasználók nem regisztrálnak, szóval nem lehet később a probléma. Ne értetlenkedj már, látod, ezért vagyok én itt, ti meg ott, mert én a megoldásokat keresem! – Csattant fel Hübrisz Úr, teljesen jogosan erre az alkalmatlanságra. – Jövő héten mutassátok be a végeredményt! – Mondta, és már viharzott is ki.

Hallotta, ahogy az emberei a háta mögött egymás felé fordulnak a székükkel és gondterhelten kifújják a levegőt. Jobb embereket kell keresnie, akik rugalmasabbak, felveszik vele a tempót!

Anti nem értette meg, hogy azzal, hogy akár heti többször is új irányokat szab, semmit nem tudnak befejezni, csak a félkész munkák szaporodnak. A megalapozott, felmérés, kutatás nélküli újabb és újabb ötletek pedig a legritkább esetben fognak működni, még ha egyszer el is készülnek. Az agilitás nem azt jelenti, hogy folyamatosan mindent félredobunk, hanem minden feladat minden részére szán elég időt a megfelelő ember, ha pedig valami új igény felmerül, akkor is befejezzük, amit elkezdtünk és legkésőbb 1-2 hét múlva nekikezdünk a következő feladat halmaznak.