A legdrágább munkaerő

Tipikus, mindenhol ez van. a vezető csinálja és nincs ideje másra. Bankoknál a PM csinálja a PMO/gyakornok feladatokat


Anti örült, zajlottak a dolgok. Annyi ember érdeklődik, hogy már várólista alakult ki. A héten beszél egy befektetővel és egy lehetséges megbízóval, a jövő héten két befektető jelölt és még egy lehetséges megbízó is a naptárában van, a többiekkel pedig majd jövő héten újra egyeztetnek, hogy mikor tud velük beszélni. Többen már nem férnek be a naptárjába. Mindenkinek összeszedi az anyagot, rendesen felkészül a megbeszélésekre, bemutatókra, a részleteket is le kell egyeztetnie, ráadásul az új projectek költségvetését is ki kell dolgoznia, be kell kérnie a beszállítóktól az ajánlatot és az időbeosztást is ki kell dolgoznia. Zajlanak a dolgok, Anti örült!

De miért is dolgozott Antink saját maga és a cége ellen ideje többségében?

Igaza volt, hogy zajlottak a dolgok, beindult a cég, jöttek az érdeklődők, egymást érték az új projektek, hát ez miért lenne rossz?

A probléma ott van, hogy neki, mint vezetőnek, nem az táblázatokkal, diákkal és levelezéssel kellene küzdenie, hanem azokkal a befektetőkkel és megbízókkal foglalkoznia, akikből a cég él és fejlődik. Ha egy ilyen találkozó nem jön össze, vagy késve történik, akkor a pénz is vagy késik, esetleg teljesen bukik.

Antink talán ne készüljön fel rendesen a megbeszélésekre vagy a projektekre? Dehogy. Ezek a feladatok tipikusan olyanok, amik nagyszerűen delegálhatók egy sokkal olcsóbb órabéren dolgozó illetőnek. Mondhatjuk persze, hogy a tulaj nem is vesz fel fizetést, majd a haszonból részesül, egy gyakornok viszont ha nem is sokba, de pénzbe kerül, de ez esetben az órabérbe érdemes beleszámolni azt is, amit nem tudunk megtermelni, mert akkor éppen nincs rá időnk. Ez egyszerűen kiesés, ha nem adjuk oda a kisebb feladatokat valakinek. Fizetést adni olyanért, amit mi is meg tudunk csinálni, mindig fáj, de ha a kieső bevétel nagyobb, akkor magunk ellen dolgozunk.

Velem is megtörtént, hogy a legnagyobb multiknál, bankoknál hihetetlen mennyiségű, szükséges, de mások által is elkészíthető feladatot kellet végeznem. Akkora napidíjjal voltam kiszámlázva, ami 3-4 nap alatt kiad egy átlagos fizetést, mégis egész nap táblázatokat pofoztam, amit egy tehetségesebb diák gyakornok is össze tudott volna rakni tizede pénzért, én pedig foglalkozhattam volna több projekttel.